Kiemelt kép

Mozgásterápia

A mozgásterápiákról általánosan

Szenzomotoros tréning

Egy fejlesztő módszer, amely a gyermek születésétől kb. tíz-tizenkét éves koráig alkalmas az idegrendszeri éretlenség tüneteinek csökkentésére. Az idegrendszeri éretlenség nem ritka dolog, minden harmadik gyerek lehet érintett, a tünetek pedig nagyon sokszínűek. A tanulási zavarok döntő többségében éppen az idegrender nem megfelelő érettsége, nem megfelelő szervezettsége és esetleg annak sérülése miatt alakulnak ki.

A szenzomotoros terápiával az érési folyamatokat tudjuk beindítani.  "Szenzo-" azt jelenti, hogy érző, először...

tovább

TSMT terápia

A TSMT módszer Lakatos Katalin Phd. (BHRG Alapítvány, Budapest) nevéhez fűződik. Az egyéni vagy kiscsoportos órák során a gyerekek előre tervezett feladatokon haladnak végig.
A csoportokba való bekerülést egy felmérés előzi meg (Állapot és Mozgásvizsgálat - AMV), amely biztosítja, hogy a gyermek a számára legideálisabb csoportba kerülhessen be. A feladatok egymásra épülnek, és igen eszközigényesek,...

tovább

Korai diagnosztika - LongiKid© (3 hónapostól 12 éves korig)

A LongiKid© fejlesztésekor fő szempont volt a könnyű alkalmazhatóság, a pontozási rendszer differenciált és a kiértékelési/véleményezési rendszer átlátható kialakítása. A könnyű alkalmazhatóságot egy számítógépes program segíti, melyben elektronikusan rögzíthetőek és követhetőek a gyermek adatai, pre- peri-és posztnatális anamnézise mellett a LongiKid©ben nyújtott teljesítménye, vizsgálati vélemény formában.

A LongiKid©ben mutatott teljesítmény pontozása objektív,- fejlődésneurológiai, neuropszichológiai, fejlődéspszichológiai, valamint szemészeti és...

tovább

Egyéni TSMT terápia - 3 hónapos kortól

Egyéni TSMT terápia (TSMT I. - Tervezett Szenzomotoros Tréning) 3 hónapos kortól 9-10 éves korig alkalmas a fejlődésben lévő elmaradás, eltérő fejlődés kezelésére.


Főként mozgásfejlődés, beszédfejlődés eltérése, késése; magatartási zavarok, figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, súlyos beszédhibák esetén hatásos.

Az idegrendszer érését serkentjük változatos gyakorlatokkal. Abban az esetben is ezt a terápiás formát választjuk, ha a vizsgálat eredménye ezt indokolja, vagy a gyermek nem együttműködő, nem hozható vizsgálati helyzetbe,...

tovább

Állapot- és Mozgásvizsgálat (5 éves kortól)

A TSMT nagyobb gyermekeket vizsgáló eljárásának neve az AMV, azaz az Állapot- és mozgásvizsgáló teszt. 

Lakatok Katalin Phd. széles körűen kidolgozott módszere alkalmas arra, hogy feltárja a gyermek teljesítményproblémáinak okát, és pontosan látható, hogy vajon van-e idegrendszeri éretlenség, eltérés a háttérben. 
Számos problémát maga a szülő is észlel, de szakembertől is jöhet jelzés, hogy a gyermek fejlődése nem a megfelelő ütemben zajlik. E vizsgálati módszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy közvetlenül az idegrendszer állapotát méri fel nagyrészt nonverbális,...

tovább

Csoportos TSMT terápia

Csoportos TSMT terápia (azaz TSMT-II-tréning) heti 1-2-3 alkalommal javasolt azoknak a gyermekeknek, akiknek a vizsgálati eredménye a veszélyeztetett övezetbe esik, illetve a figyelem, az irányíthatóság, a feladattudat és a tanulás terén gyengébben teljesítenek kortársaiknál, valamint az egyéni terápia hatására csoportéretté válnak.

Közel ezer feladat a fokozatos nehezedés és terhelés elve alapján folyamatosan kerül beépítésre a gyermek csoportos gyakorlatsorába.


A TSMT-II-tréningeket csak sok eszköz alkalmazásával lehet eredményesen megtartani. Az...

tovább

Fel↑