Kiemelt kép

Mozgásterápia

TSMT terápia

TSMT módszer Lakatos Katalin Phd. (BHRG Alapítvány, Budapest) nevéhez fűződik. Az egyéni vagy kiscsoportos órák során a gyerekek előre tervezett feladatokon haladnak végig.
A csoportokba való bekerülést egy felmérés előzi meg (Állapot és Mozgásvizsgálat - AMV), amely biztosítja, hogy a gyermek a számára legideálisabb csoportba kerülhessen be. A feladatok egymásra épülnek, és igen eszközigényesek, melyek biztosítják a gyermek számára a változatosságot és élménygazdagságot.


A TSMT mozgásos foglalkozások hatására a gyermekeknek nemcsak a mozgása rendeződik, hanem az idegrendszer érése következtében javul a feladattudata, utánzási képessége, egyidejű többcsatornás figyelme, téri tájékozódása, testképe, emlékezete, sorrendisége, és a magatartásproblémái is rendeződhetnek.

Amennyiben a gyermek nem csoportérett, vagy valamilyen oknál fogva a szülő nem tudja elhozni heti rendszerességgel az órákra, mód van otthoni feladatsor (=Egyéni TSMT terápia) írásására is, melyet a szakember betanít a szülőnek, és a leírt tréning alapján a szülő otthon végezheti azt a gyermekkel. Ebben az esetben havonta kerül sor újabb találkozásra és a feladatok átírására, betanulására. Az otthoni gyakorlatokhoz szükség van néhány eszköz beszerzésére, mint pl. a nagy labda, gördeszka..., melyek elengedhetetlenek a célirányos fejlesztő munkához. 

Egyéni TSMT eszközei

TSMT eszközök gyűjteménye png.pngA TSMT módszer sikere abban rejlik, hogy nagyon pontos vizsgálatot követően a vizsgálat eredményére irányuló gyakorlatokat végez a szakember a csoportos tréning során, ill. az egyéni tréning összeállítása is hasonlóan egyénre szabott. Nem lehet, sőt tilos, egy kapott tréninget más gyermekre alkalmazni, hiszen a tréningek összeállításánál az egyéni érettséget vesszük figyelembe, nem szabad a gyermeket túlingerelni, vagy alulingerlés esetén nem indulnak be a kívánt folyamatok. A folyamatos kontroll szerepe is hangsúlyos, hiszen a gyermek fejlődését látva hozzá kell igazítani a gyakorlatokat, a feladatok ismétlésszámát és a feladatot váltani, amikor eljön az ideje. Tehát a szakember kontrollja elengedhetetlen.

A TSMT módszer alkalmazásával olyan lehetőség tárul a szülő elé, amely hatékony, bevált és rugalmas. A TSMT módszer alkalmazása már hazánk határain túl (Szlovákia, Németország, Izland, Románia...) is népszerű, gyakran szülők több száz kilómétert utazva fordulnak TSMT szakemberhez az eredményes munkáról hallva.

Reálisan kell azonban látni, hogy lehetnek esetek, amikor az agyi éretlenség olyan típusú vagy fokú, amikor az érést szenzomotoros fejlesztéssel nem lehet megindítani, és más terápiás lehetőség után kell nézni. A TSMT szakember ebben is segítségére lehet a szülőnek.

További információt találhat, eredményekről olvashat Lakatos Katalin Phd. saját oldalán:
A BHRG Alapítvány honlapja

Cikk a TSMT-ről: a megnyitáshoz kattints ide.

Fel↑